Uppleva och göra

Publicerad:

Man står med armarna i kors i ett bibliotek.

Vaggeryds kommuns hälsocoach Jerry Karlsson.

Hälsocoach ska etablera hälsocenter

Den första oktober välkomnade Vaggeryds kommun Jerry Karlsson i rollen som hälsocoach. Ett av de första uppdragen blir att etablera ett hälsocenter.

Arbetet som hälsocoach handlar inte bara om fysisk aktivitet. Hälsa handlar även om psykisk, social och existentiell hälsa, därför är tjänsten som hälsocoach placerad i bibliotekens organisation i Kultur- och fritidsförvaltningen.

Jerrys arbete innebär bland annat att hjälpa människor med FaR, Fysisk aktivitet på Recept, hitta träningsformer som passar dem, antingen att lotsa dem ut i föreningsliv eller till privata aktörer som har valt att ingå i ett samarbete, alternativt i träningsgrupper som Hälsocenter Vaggeryds kommun arrangerar.

- Det viktiga är att möta varje individs behov och förutsättningar så långt det är möjligt. FaR skrivs ut av legitimerad personal på vårdcentralerna och är ett bevisat, effektivt sätt att hjälpa människor till en hälsosammare livsstil. Vårt samhälle måste i betydligt större utsträckning jobba med förebyggande åtgärder, Friskvård, och på detta sätt minska sjukvård och ohälsa. För många betyder en liten insats för en hälsosammare livsstil stora vinster i välmående, säger Jerry Karlsson.

En hälsosammare livsstil

Ett av de första arbetsuppgifterna för Jerry Karlsson i rollen som hälsocoach är etablera ett hälsocenter i Vaggeryds kommun. Region Jönköpings län har i sin långsiktiga planering och budget att varje kommun ska ha ett Hälsocenter, ett projektet som är en samverkan mellan kommun och region.

- Där är placeringen i bibliotekets organisation en styrka för Hälsocentret. En inbjudande och inkluderande miljö med låg tröskel är väldigt viktigt när man söker sig till ett Hälsocenter. Att kunna söka sig någonstans och känna sig som en del i ett sammanhang, säger Jerry Karlsson.

- Jag är oerhört stolt och glad över att ha fått denna möjlighet att hjälpa våra medborgare till en hälsosammare livsstil. Jag hoppas att jag med mina egna erfarenheter av kronisk sjukdom ska kunna entusiasmera och peppa fler till att det går att skapa en förändring. Jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter då jag vet vilken skillnad det kan göra, avslutar Jerry Karlsson.

Johan Lundell