Huvudmeny

twitter

Gamla Riksettan, R1

Allt var förstås inte bättre förr – men att i alldeles lagom hastighet färdas längs Riksettan är i sanning ett njutbart sätt att resa

Längs vägen Riksettan, som är allt annat än rak och vars sträckning nämns i skrift för drygt 500 år sedan, vill man inte ha för bråttom. Här kan du uppleva det riktiga Sverige och inte bara asfalt, barrskog och snabbmatsrestauranger.

Här höjer man inte nämnvärt på ögonbrynen om man möter en Volvo Amazon, Ford Consul eller en DKW. Man förväntar sig snarare att återigen få höra Cege Hammarlund i Sveriges bilradio eller att få se en reklamskylt med bensin för 61 öre litern!

Förutom att vägen går parallellt med E4:an följer den vackra sjöar och ån Lagan under den 17 mil långa färden. När helst du har lust kan du avbryta färden på Riksettan och i stället färdas betydligt snabbare (om än lite tråkigare) på E4:an.

Denna historiska väg slingrar sig fram genom södra Sverige från Byarum i Småland till Örkelljunga i Skåne. Vart du än stannar utmed vägen kan du hitta något att göra!

Riksettan är den gamla E4an och den går passade nog parallellt med den nuvarande E4an. Så om du är trött på att åka på motorväg och vill se något annat så passar denna väg perfekt! Sväng av E4an och stanna och ta en fika på Byarums Hembygdsgård (öppet på sommaren!), ta ett dopp (om vädret tillåter) i Hjortsjön i Vaggeryd, besök museumet Miliseum och militärområdet i Skillingaryd och stanna för middag på Rasta i Klevshult. Om energin sedan är slut så finns det möjlighet att sova i en skön säng på Hotell Småland i Klevshult.

Digital karta finns i länken här intill.

Annars finns karta i pappersformat att hämta på varje kommuns turistbyrå.

Kör försiktigt och mycket nöje!