Huvudmeny

twitter

Guidade turer – upplev äkta Småländsk kultur

Ta ett kliv in i det äkta Småland. Här har hantverk och uppfinnings-rikedom gått i arv från generation till generation och det har format vår kultur och vår plats. På guidade turer ges du möjlighet att se och lära känna det äkta Småland på flera platser i Vaggeryds kommun.

Boka en guidad tur

Sven Engkvist på Miliseum hjälper dig hitta rätt. Kontakta honom på telefon 0370-67 89 50 eller mejl sven.engkvist@vaggeryd.se.

 1. Kvarnaberg Länk till annan webbplats.
  Landets enda bevarade hjulverkstad för tillverkning av hjul åt traktens omfattande hästvagnstillverkning. Verkstadsbyggnad från 1880 bevarad med maskiner intakta från produktion som upphörde cirka 1950.
 2. Byarums hembygdsgård Länk till annan webbplats.
  I hembygdsparken i Byarum, med sina ståtliga 250 år gamla tallar, finns en samling mycket välbevarade knuttimrade byggnader från 1700- och 1800-talet. Under sommarmånaderna bedriver Byarums hembygdsförening en uppskattad kaffeverksamhet som kan ta emot stora sällskap.
 3. Svenarums hembygdsgård Länk till annan webbplats.
  Svenarums hembygdsgård består av byggnader och föremålssamlingar som speglar svenskt allmogeliv från 1700 – 1950-tal. Här finns också en lanthandel, sommarcafé och ställplats för husbilar.
 4. Kvarnen i Hagafors Länk till annan webbplats. byggdes 1854 och kvarnverksamheten pågick till 1913. Numera sköts kvarnen av Hagafors-Svenarums samhällsförening. Söndagar under sommartid anordnas bland annat våffelservering i kvarnen och även andra tider på året förekommer evenemang och aktiviteter. Kvarnen är också möjlig att hyra för privata tillställningar.
 5. Braskabo och Bondstorps kyrka Länk till annan webbplats.
  Bondstorps hembygdsförening förvaltar torpet Braskabo. Det ligger på sin ursprungliga plats långt från annan bebyggelse vid sjön Rödvattnet. Här finns tre välbevarade byggnader. Den lilla stugan är alltid öppen som raststuga.
  Bondstorps kyrka är kulturkyrka med gamla föremål. Öppen från mitten av juni till och med augusti.
 6. Skillingaryds hembygdsgård Länk till annan webbplats.
  Inom Vaggeryds kommun fanns från mitten av 1700-talet ett stort antal verkstäder som tillverkade åkdon som såldes på en växande marknad. Inom en radie av 10 km fanns 1775 cirka 85 identifierade tillverkare. Utställning av häståkdon från början av 1900-talet samt beskrivning av denna lokala tillverkning under 200 år.
 7. Åkers hembygdsgård och Åkers kyrkstallar Länk till annan webbplats.
  Ryggåsstuga och smedja för vagnstillverkning. En av de finaste samlingar av kyrkstallar i Småland.
  Visas av Bertil Gunnarsson, 073-6381309
 8. Magnisa stuga Länk till annan webbplats.
  Ett av Vaggeryds äldsta hus, byggt nära stationen 1891. Waggeryds Museiförening äger huset som innehåller en mindre samlingssal och ett tjugotal miniutställningar om den tidiga verksamheten i stationssamhället Waggeryd och bruksorten Götafors.
  Visas av Lars Erik Joakimson, 070-2906164
 9. Ålaryds skolmuseum Länk till annan webbplats.
  Byskola från 1912 med ett klassrum och lärarbostad bevarad på ursprunglig plats tillsamman med brygghus stenkällare och dass. I skolan finns bevarade inventarier. Visas av Byalaget i Ålaryd.
 10. Malmströms smedja (Kommunalt) Länk till annan webbplats.
  Vagnssmedja från 1800-talet men renoverad och i drift till ca 1950.
 11. Fågelforsleden Länk till annan webbplats.
  Natur- och kulturled från Miliseum som följer Lagan 7 km uppströms först genom två statliga byggnadsminnen sedan via kraftverksdamm, golfbana och industriminnen. Leden har ett antal informationstavlor och rastplatser.
 12. Miliseum Länk till annan webbplats.(Kommunalt) Miliseum är ett militärhistoriskt museum i Skillingaryd där du får uppleva hur det var att leva som indelt soldat, både hemma på torpet och under övningar på regementsheden. Du bekantar dig också med ingenjörstruppernas många olika verksamheter förr och nu.
 13. Bissefällarns dokumentärsnideri (Kommunalt)
  Konstnären Gunnar Svensson född 1926 har skildrat på sitt sätt, hur vår byggd har utvecklats de senaste 200 åren. Utställningen omfattar cirka 250 objekt. Många av dem är miljöbilder med flera personer i verksamhet.
 14. Hagshults kyrka
  Liten medeltidskyrka med intressanta målningar. Kyrkan renoveras för närvarande .
 • Olika platser