Huvudmeny

twitter

Store mosse nationalpark

Store Mosse nationalpark är en av Sveriges 30 nationalparker. Med sina 78,5 kvadratkilometer räknas den som södra Sveriges största mosse. Landskapet är mycket varierat och där finner man exempelvis den vidsträckta myren, den fågelrika Kävsjön, en rik kulturmiljö och ett lapptäcke av tallskog. De andra sjöarna i parken är Häradsösjön och Kalvasjön.

Naturum

Naturum ligger i anslutning till huvudentrén. Hit hittar du lätt med hjälp av skyltning från parkeringen. På naturum är det gratis inträde. Dessutom bjuder vi på kaffe, te eller saft. I naturum Store Mosse hittar du information om naturen i nationalparken, övriga nationalparker i landet och om naturreservaten i Jönköpings län. I naturum finns en stor utställning där du årtusende för årtusende kan du följa Store Mosse och landskapets förändring. På vår resa genom tiden stöter vi på nya invandrare i form av växter och djur, inklusive människan.

Vad kan du göra här?

Ta gärna med egen matsäck eller fika in i naturum. Det finns bord, stolar och fåtöljer framför brasan. Annars ligger en grillplats med ved nära spången intill naturum. Stora fågeltornet har hiss upp till första våningen, där det finns en glasinklädd panoramavåning med en liten utställning. Det finns alltid en tipsrunda inne i naturum för barn och vuxna. Du får en gratis miniguidning i utställningen när du vill, säg bara till personalen. Det finns också en ljudguide till den fasta utställningen.

Skåda fågel

Vid panoramafönstret mot Kävsjön kan du följa det rika fågellivet från första parkett. Genom tubkikarna som finns i naturum, kan du uppleva fåglarna på nära håll.

Aktiviteter för stora och små

Testa dina kunskaper om allemansrätten. Känn på Granfjällsbjörnens päls. Undersök skelett. Spela ett sällskapsspel. Eller slå dig ner i en fåtölj vid vårt referensbibliotek och läs en stund framför brasan.

Ta av dig skorna

Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre.

Öppettider

Se länken till Store mosses hemsida för mer information om öppettider.