Huvudmeny

twitter

Utställning: Den tecknade linjen

På "Vinden" visar konstnär, Lena Björn, flera olika serier av teckningar. Uttrycket i varje teckning speglar känslan i varje skapande sekund just där och då.

10-26 juni på Vinden Smedjegatan 6 i Skillingaryd

Den tecknade linjen – en förutsättning för allt mitt skapande

Teckningen har för mig alltid varit grunden för mitt skapande.

I närmare 20 år har jag haft en och samma modell. Jag väljer musik efter min sinnesstämning. Modellen tolkar musiken fritt i sin rörelse.

Jag tecknar snabbt och ändrar aldrig något i efterhand. Använder höger, ibland vänster eller båda händer samtidigt och varierar vad jag tecknar med. Allt för att inte bli bekväm utan tvingas till full koncentration. Jag vill helt gå upp i nuet och behålla direktheten i den tecknade linjen.

Jag har utöver tecknandet i ateljén bl. a. följt en teaterensemble från dramaövning till färdigt spel och under flera år budosporten aikido- i harmoni med naturliga krafter.

Här på ”Vinden” visar jag flera olika serier av teckningar. Uttrycket i varje teckning speglar känslan i varje skapande sekund just där och då.

Om Skulpturerna

Sociala orättvisor i synnerhet mot flickor/kvinnor berör mig djupt. I mina skulpturer vill jag låta det vackra kontrastera mot det sköra ångestfyllda. Jag vill i mitt konstnärskap försöka belysa frågor rörande kvinnors rätt till sin egen kropp.

Övergreppen mot flickor och kvinnor pågår överallt i världen. Nadia Murad, 2018 års fredspristagare, beskriver i sin bok ”Den sista flickan” hur hon kidnappades av IS, förslavades och våldtogs. Hon berättar att en del flickor tog sitt liv hellre än att våldtas. Själv gjorde hon inget motstånd. Hon slöt ögonen och önskade att det skulle ta slut. Hon gick in i sig själv, frös till is. Det var hennes sätt att överleva.