Huvudmeny

twitter

Vandra Fågelforsleden – 6 km natur och kultur

Upplev både kultur och natur på den tätortsnära Fågelforsleden. Leden är cirka sex kilometer lång och sträcker sig från Miliseum och genom Östra lägret, därifrån längs den östra sidan av Lagan till Fågelforsdammen och sedan väster om Lagan till Dule bäck. Går du vidare norrut kommer du till cykelvägen mot Vaggeryd. Du kan välja att gå hela eller delar av leden – det är nära till både kollektivtrafik och bebyggelse.

Fågelforsleden är utmärkt med grönmarkerade stolpar och går genom lummig grönska och vid porlande vatten. Ett område med gammelskog har kvalité motsvarande nyckelbiotop. Den del där golfbanan byggts är formad av sanddyner som skapats direkt efter istiden. I norra delen passerar du en uråldrig hålväg som utnyttjats som gång- och ridväg innan fordon började brukas. Du följer slingrande stigar och kan utmed leden lära dig mer om områdets historia, fauna och flora. Mer än 20 skyltar berättar om detta.

Längs med leden kan du stanna till och ta en picknick på någon av de rastplatser som finns. Du kan också ta dig ett svalkande dopp i Lagan. Fiskekort för Hjortsjön gäller också i Fågelforsdammen. Ungefär i mitten av leden passerar du Götaströms golfklubb, och i närheten av den finns restaurang och kiosk. Stigen är anpassad för såväl barnvagnar som cykel och fyrhjulig elmoped.

Bild från Fågelforsledens broschyr.

Klicka på bilden för att komma till en utskrivbar broschyr och karta över Fågelforsleden.

Foto: Mattias Bokinge

Foto: Mattias Bokinge

Foto: Mattias Bokinge

Foto: Mattias Bokinge

Om LONA-projektet

Fågelforsleden är inventerad med avseende på natur- och djurliv samt kulturhistoria i samarbete med Götaströms golfklubb, Vaggeryds hembygdsråd, Skillingaryd/Vaggeryds ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen. Under 2016-2019 pågick ett statligt finansierat LONA-projekt (Lokala Naturvårdssatsningar) där Vaggeryds kommun fick 270 000 kr i bidrag från Länsstyrelsen.