Huvudmeny

twitter

Vandra i Vaggeryds kommun

I Vaggeryds kommun kan du vandra genom de små byarna i skogen, längs gärdsgårdar och stenmurar. Här finns flera leder att välja mellan, med olika längder och sträckning genom kommunen.

Kortare vandringsslingor

I kartan nedan hittar du promenadleder i Vaggeryds kommun. Klicka på lederna för mer information. Om du befinner dig på mobilen kan du klicka i stjärnan ovanför kartan så sparas kartan i din telefon och kan användas i programmet Google maps.

Om du vill tipsa om fler promenadslingor eller har bilder som vi kan komplettera befintliga promenadslingor med, kontakta då oss på press@vaggeryd.se.

Längre vandringsleder

Smålandsleden och Höglandsleden: 90 mil

Sträckning: Byarum - Jönköping - Alvastra

9 etapper

Total längd: 900 km (exklusive avstickare)

Startpunkter: Ca 60 st (tåg, buss, parkering)

Höglandsleden är en del av Smålandsleden. Småland är för många förknippat med djupa skogar med sin rogivande tystnad, förtrollande vackra sjöar, hänförande utsikter, för att inte tala om älgar, lingon och röda stugor med vita knutar. Smålandsleden har en infrastruktur som faktiskt låter dig uppleva allt detta och mycket mer. 

Munkaleden: en vandring i munkarnas fotspår

Sträckning: Nydala - Byarum (40 km)
eller Tallnäs - Byarum (20 km)

Munkaleden går över vacker historisk mark mellan det gamla medeltida nunnekloster i Byarum och munkklostret i Nydala. Utmed leden finns utmarkerade rast- och viloplatser och vissa delar av leden är också handikappsanpassad.

Franciskusleden: anrik pilgrimsled med historia

Sträckning: Byarum - Jönköping - Alvastra

8 etapper

Total längd: 130 km

Franciskusleden går genom ett mycket vackert landskap nära Vättern. Här finns en levande landsbygd med rum för själen och en intressant historia. Här har luffare tidigare vandrat, kungar har ridit sin eriksgata, pilgrimer sökt sig mot Vadstena och ibland ännu längre.