Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Elver på lektion

Val och antagning till gymnasiet

Du ansöker till gymnasiet i januari varje år till kommande läsår. Du får besked om antagning preliminärt i april och slutgiltigt i Juli.

Hur ansöker jag?

Ansökningswebben öppnar den 10 januari 2020 för alla elever i åk 9. Då kan du följa länken nedan för att skapa dig en inloggning.

Tidplan 2020:

Oktober

Gymnasiemässan 2019! Den 15 oktober hålls årets gymnasiemässa på Folkets Park, Huskvarna. Mer information längst ner på sidan.

November

Nu börjar det dra ihop sig till Öppet Hus på många gymnasieskolor. Datum hittar du på varje skolas hemsida.

Januari

Ansökningswebben öppnar den 10 januari, och då kan du börja söka. Du kan ändra dig fram till sista ansökningsdagen.

På ansökningswebben (länk nedan) hämtar du ditt lösenord via länken ”Hämta ditt lösenord här!”. Logga sedan in och gör dina val.

Februari

Den 10 februari är sista ansökningsdagen. Ansökningswebben stänger vid midnatt. Tänk på rangordningen av dina val. Om du kommer in på ditt förstahandsval så kan du inte bli antagen på ett lägre val.

Du måste göra minst tre val. Gör gärna fler val eftersom det ökar dina chanser att komma in.

Mars

Du som sökt estetiskt program eller International Baccalaureate får en kallelse från skolan, till ett inträdesprov.

April

Under vecka 15 görs en preliminär antagning på höstterminsbetygen.

Från den 10 april kan du logga in på ansökningswebben för att se ditt preliminära antagningsbesked. Du som söker till gymnasiesärskolan kommer även att få ditt antagningsbesked per post. Den 10 april öppnar ansökningswebben för dig som vill göra ett omval. Prata alltid med din studie- och yrkesvägledare innan du registrerar ett omval!

Maj

10 maj är sista dagen för att ändra ditt val. Ansökningswebben stänger vid midnatt.

Juni

I samband med skolavslutningen hämtar antagningskansliet ditt slutbetyg från grundskolan.

Juli

Den 1 juli är antagningen klar. Då kan du kolla på ansökningswebben för att se ditt slutliga antagningsbesked. Du som har sökt till gymnasiesärskola får även detta per post.

Senast den 31 juli måste du svara på antagningsbeskedet via webben! På antagningsbeskedet ser du också om du är obehörig till något val. Du som gått sommarskola och blivit behörig är med i reservantagningen.

Augusti

I augusti är det reservantagning. Du kan följa din reservplacering på ansökningswebben. Reservantagningen pågår fram till 15 september. Kontrollera att dina kontaktuppgifter, på ansökningswebben, är rätt!

Har du några frågor angående ansökan till gymnasiet, kontakta din
studie- och yrkesvägledare!

Inför läsårsstarten (Uppropet)

En elev anses ha avslutat utbildningen om eleven inte kommer till den utbildning eleven har antagits till och inte heller anmäler giltig orsak att utebli inom tre dagar efter det att den första terminen har startat (GyF 2010:2039, 12 kap. § 3).


Är jag behörig?

Du är behörig att söka en gymnasieutbildning som påbörjas senast året innan du fyller 20 år, om du:

  • Har avslutat din grundskoleutbildning eller motsvarande utbildning, inte tidigare har avslutat ett nationellt program eller likvärdigt utbildning inom gymnasieskolan.
  • För att söka till ett yrkesförberedande program krävs det att du att du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik och minst fem andra ämnen.
  • För att söka till ett högskoleförberedande program krävs det att du att du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik och minst nio andra ämnen.
  • Söker du till ekonomiprogrammet, humanistprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet ska betygen i ämnen geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap ingå i dessa nio ämnen.
  • Söker du till naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet ska biologi, fysik och kemi ingå i dessa nio ämnen.
  • Söker du till estetiska programmet är de nio ämnena inte specificerade.

Om du inte uppfyller behörighetskraven kan du gå ett introduktionsprogram för att uppnå behörighet. Mer information om programmen får du av din studie- och yrkesvägledare.

Har du frågor om antagning?

Kontakta din studie och yrkesvägledare på din skola eller antagningskansliet på tel. 0370-67 87 04

Välkommen att besöka oss om du vill veta mer!

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2020-07-20

Sidansvarig:

Magnus Ekström