Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Elver på lektion

Val och antagning till gymnasiet

Du ansöker till gymnasiet i januari varje år till kommande läsår. Du får besked om antagning preliminärt i april och slutgiltigt i Juli.

Hur ansöker jag?

Ansökningswebben öppnar den 10 januari 2022 för alla elever i åk 9. Då kan du följa länken nedan för att skapa dig en inloggning.

Tidplan 2022:

Oktober

Information från studie- och yrkesvägledarna i grundskolan.

November

Öppet hus Fenix

Januari

Ansökningswebben öppnar den 10 januari. Du kan ändra ditt val fram till sista ansökningsdag.

ansökningswebben Länk till annan webbplats. hämtar du ditt lösenord via länken ”Hämta ditt lösenord här!”. Logga sedan in och gör dina val.

Februari

Den 10 februari är sista ansökningsdag. Ansökningswebben stänger vid midnatt. Tänk på rangordningen av dina val. Om du kommer in på ditt förstahandsval så kan du inte bli antagen på ett lägre val.

Du måste göra minst tre val. Gör gärna fler val eftersom det ökar dina chanser att komma in.

Mars

Du som sökt Estetiska programmet (ES) eller International Baccalaureate (IB) kommer att kallas till ett inträdesprov.

April

Under vecka 15 görs en preliminär antagning på höstterminsbetygen.

Från den 10 april kan du logga in på ansökningswebben för att se ditt preliminära antagningsbesked. Du som söker till gymnasiesärskolan kommer även att få ditt antagningsbesked per post.

Den 10 april öppnar ansökningswebben för dig som vill göra ett omval. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att få ditt konto på ansökningswebben upplåst.

Maj

10 maj är sista dag för att ändra ditt val via studie- och yrkesvägledare. Ansökningswebben stänger vid midnatt.

10 maj är sista dag för intresseanmälan till Individuellt alternativ (IMA) samt ansökan till Språkintroduktion (IMS).

10 maj är sista dag för ansökan om fri kvot samt dispens från kravet på godkänt betyg i engelska.

Juni

9 juni hämtas vårterminsbetygen från grundskolan till den slutliga antagningen.

17 juni är sista dag för att justera och komplettera vårterminsbetygen för årskurs 9. Betyg från sommarskola rapporteras in löpande. Betyg som kommer in efter 17 juni registreras för reservantagningen, som påbörjas i augusti.

Juli

Den 1 juli är antagningen klar och du kan se ditt slutliga antagningsbesked på ansökningswebben. Du som har sökt till gymnasiesärskola får även detta per post.

Senast den 31 juli måste du svara på antagningsbeskedet via webben. På antagningsbeskedet ser du också om du är obehörig till något val. Du som gått sommarskola och blivit behörig är med i reservantagningen.

Du som behöver ansöka om inackorderingstillägg kan göra det när slutantagningen är klar. Du gör detta här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Augusti

Reservantagningen påbörjas 11 augusti. Du kan följa din reservplacering på ansökningswebben. Reservantagningen pågår fram till 15 september. Kontrollera att dina kontaktuppgifter på ansökningswebben stämmer.

Har du några frågor angående ansökan till gymnasiet, kontakta din
studie- och yrkesvägledare!

September

Reservantagningen avslutas 15 september och reservlistorna gäller inte längre. All antagning efter 15 september sker efter individuell bedömning, som görs av berörd rektor.

Inför läsårsstarten

Det är viktigt att du tackar ja till din plats och att du närvarar vid uppropet. En elev anses ha avslutat utbildningen om eleven inte kommer till den utbildning eleven har antagits till och inte heller anmäler giltig orsak att utebli inom tre dagar efter det att den första terminen har startat (GyF 2010:2039, 12 kap. § 3).

Är jag behörig?

Du är behörig att söka en gymnasieutbildning som påbörjas senast året innan du fyller 20 år, om du:

  • Har avslutat din grundskoleutbildning eller motsvarande utbildning, inte tidigare har avslutat ett nationellt program eller likvärdigt utbildning inom gymnasieskolan.
  • För att söka till ett yrkesförberedande program krävs det att du att du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik och minst fem andra ämnen.
  • För att söka till ett högskoleförberedande program krävs det att du att du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik och minst nio andra ämnen.
  • Söker du till ekonomiprogrammet, humanistprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet ska betygen i ämnen geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap ingå i dessa nio ämnen.
  • Söker du till naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet ska biologi, fysik och kemi ingå i dessa nio ämnen.
  • Söker du till estetiska programmet är de nio ämnena inte specificerade.

Om du inte uppfyller behörighetskraven kan du gå ett introduktionsprogram för att uppnå behörighet. Mer information om programmen får du av din studie- och yrkesvägledare.

Har du frågor om antagning?

Kontakta din studie och yrkesvägledare på din skola eller antagningskansliet på tel. 0370-67 87 13

Välkommen att besöka oss om du vill veta mer!

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Magnus Ekström