Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Elver på lektion

Val och antagning till gymnasiet

Du ansöker till gymnasiet i januari varje år till kommande läsår. Du får besked om antagning preliminärt i april och slutgiltigt i Juli.

Hur ansöker jag?

Ansökningswebben öppnar den 10 januari för alla elever i årskurs 9. Då kan du följa länken nedan för att skapa en inloggning.

Du som behöver ansöka om inackorderingstillägg kan göra det när slutantagningen är klar. Du gör detta här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är jag behörig?

Du är behörig att söka en gymnasieutbildning som påbörjas senast året innan du fyller 20 år, om du:

  • Har avslutat din grundskoleutbildning eller motsvarande utbildning, inte tidigare har avslutat ett nationellt program eller likvärdigt utbildning inom gymnasieskolan.
  • För att söka till ett yrkesförberedande program krävs det att du att du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik och minst fem andra ämnen.
  • För att söka till ett högskoleförberedande program krävs det att du att du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik och minst nio andra ämnen.
  • Söker du till ekonomiprogrammet, humanistprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet ska betygen i ämnen geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap ingå i dessa nio ämnen.
  • Söker du till naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet ska biologi, fysik och kemi ingå i dessa nio ämnen.
  • Söker du till estetiska programmet är de nio ämnena inte specificerade.

Om du inte uppfyller behörighetskraven kan du gå ett introduktionsprogram för att uppnå behörighet. Mer information om programmen får du av din studie- och yrkesvägledare.

Har du frågor om antagning?

Kontakta din studie och yrkesvägledare på din skola eller antagningskansliet.

Välkommen att besöka oss om du vill veta mer!

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Magnus Ekström