Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Dansgrupp, Foto: Bokinge Bild

Danslinjen

Danslinjen är en del av Kulturskolan i Vaggeryds kommun. Att kunna uttrycka sig i dans är både roligt och nyttigt. På Danslinjen får du chansen att på allvar upptäcka dansens glädjefyllda och underbara värld.

Undervisningen sker i dansstudion i Kulturskolans lokaler, våning 2 på Fenix kultur- och kunskapscentrum (Fenix 2)

För att få börja behöver du ansöka till kulturskolan som sedan meddelar dig om du får plats inför en ny termin.  Byte av grupp görs alltid i samråd med danspedagogen. Prova-på-veckor har vi i slutet av terminerna och under kulturskolans öppet hus på vårterminen.

Föräldra-barndans

Med sång, rytm och gestaltning lär vi känna kroppen och utvecklar barnens rörelsespråk och rumskänsla. Vi leker fram fin- och grovmotoriska färdigheter. Undervisningen sker tillsammans med en vuxen familjemedlem, vilket skapar trygghet och gemenskap. Vi dansar tillsammans! Vi använder både inspelad musik, klapprytmer och sång utan musik i undervisningen. Barnet måste ha fyllt två år för att få börja.

Danslek

I dansleken får barnen utveckla sin känsla för rytm och rörelse. Vi arbetar med uttryck och gestaltning samt utforskar kroppens möjligheter samtidigt som vi stärker barnens självkänsla och utvecklar deras rumsmedvetenhet. Dansglädje och kreativitet fyller danssalen när vi skapar danser tillsammans. Undervisningen sker till inspelad musik.

Föreställningar genomförs både på egen hand och i samarbete med andra ämnen i kulturskolan.

Barnet ska ha fyllt fyra år eller ha motorisk mognad som en fyraåring för att få börja. Det finns nybörjarklass och fortsättningsklass för de som redan gått danslek i två terminer eller har annan likvärdig träning.

Dansmix

Med improvisation som metod utvecklas barnens egna rörelseuttryck. Barnen får utlopp för sin kreativitet, möter olika slags musik och lär sig skapa egna danser. Med satt material tränar vi grundläggande dansteknik i olika dansstilar. Detta gör vi i vår uppvärmning, genom hopp och stegsekvenser på diagonalen, träning vid balettstången, koreografiträning, danslekar, improvisationer med olika rörelsekvaliteter, piruetteknik och danskomposition.

Undervisningen sker till inspelad musik. Föreställningarna sker både i samarbete med ämnen i kulturskolan till levande musik och egna projekt.

Barn som har fyllt sex år eller har en motorisk mognad som en sexåring får börja. Det finns nybörjarklass och fortsättningsklass för de som redan gått dansmix i två terminer eller har annan likvärdig träning.

Showdans

Med improvisationer, danskomposition, mer ingående taktträning samt rörelsefrasering utvecklar vi det egna skapandet. Här dansar vi lyrical jazz, jazzdans, samt modernt med inriktning show.

Vi lär oss mer ingående teknik genom uppvärmning, träning vid stången, piruetteknik, hoppteknik, stegsekvenser på diagonalen och satt koreografi samt lär oss bygga egna danser. Undervisningen sker till inspelad musik. Föreställningar görs både i samarbete med ämnen i kulturskolan till levande musik och i egna projekt.

Showdans kan du välja när du fyllt åtta år eller är motoriskt mogen som en åttaåring. Det finns showdans steg ett, två, tre och fyra. Du har möjlighet att dansa fler gånger i veckan genom att välja fördjupningsspåret. (Fördjupningsspåret innehåller dansklasserna streetdans, showdans samt danskomposition.)

Streetdance

Streetdance är ett samlingsnamn för olika dansstilar som har sitt ursprung ifrån gatan. Här lär vi oss olika danstekniker inom streetdance. Genom att dansa Popping, Locking, Hip Hop, Breaking, bugaloo med mera tränar vi olika uttryck. Varje dansstil har sin teknik och mimik. Genom improvisation och danskomposition gör vi egen koreografi, men tränar också satt koreografi när vi lära oss olika tekniker.

I denna klass tränar vi styrka, kondition, koordination såväl som uthållighet och smidighet i uppvärmningen, diagonal och stegkombinationer. Vi lägger vikt på det sceniska uttrycket i de olika dansstilarna. Undervisningen sker till inspelad musik. Föreställningar görs både i samarbete med ämnen i kulturskolan till levande musik och genom egna projekt.

Streetdance kan du välja när du fyllt åtta år eller är motoriskt mogen som en åttaåring. Det finns streetdance steg ett, två, tre och fyra. Du har möjlighet att dansa fler gånger i veckan genom att välja fördjupningsspåret. (Fördjupningsspåret innehåller dansklasserna streetdance, showdans samt danskomposition.)

Övningstider för läsåret 2018-19

Läsåret 2017-2018 startar nybörjargrupper i Föräldra-/barndans, Danslek, Dansmix, Klassisk balett, Showdans och Streetdance.

För schema för de olika dansgrupperna för danslinjen kontakta danspedagog Katja Knutson Liljedahl.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-05-24

Sidansvarig:

Jan Eric Victor

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision