Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Dans

Dans är musikens och koreografins sammansatt enhet. Det konstnärliga uttrycket är lika viktigt som att bli stark, smidig och uthållig. Varje dansstil har sitt uttryck och kroppsspråk.

Undervisningen sker i dansstudion i Kulturskolans lokaler, våning 2 på Fenix kultur- och kunskapscentrum (Fenix 2).

Danskläder: att föredra är leggings, dansdräkt/linne/t-tröja, dansteknikskor med mockasula. Vid vinter, gärna överdragskläder som vi tar av efter uppvärmningen. Inga smycken/klockor eller vassa föremål på kläderna. Uppsatt hår. Ej tuggummi.

För att få börja behöver du ansöka till kulturskolan som sedan meddelar dig om du får plats inför en ny termin.  Byte av grupp görs alltid i samråd med danspedagogen. Prova-på-veckor har vi i början av höst- och vårterminen samt i slutet av vårterminen. När vi har öppet hus kan du komma och uppleva dans och prata med pedagogerna.

Föräldra-barndans

Med sång, rytm och gestaltning lär vi känna kroppen och utvecklar barnens rörelsespråk och rumskänsla. Vi leker fram fin- och grovmotoriska färdigheter. Undervisningen sker tillsammans med en vuxen familjemedlem, vilket skapar trygghet och gemenskap. Vi dansar tillsammans! Vi använder både inspelad musik, klapprytmer och sång utan musik i undervisningen. Barnet måste ha fyllt två år för att få börja.

Danslek

I dansleken får barnen utveckla sin känsla för rytm och rörelse. Vi arbetar med uttryck och gestaltning samt utforskar kroppens möjligheter samtidigt som vi stärker barnens självkänsla och utvecklar deras rumsmedvetenhet. Dansglädje och kreativitet fyller danssalen när vi skapar danser tillsammans. Undervisningen sker till inspelad musik.

Föreställningar genomförs både på egen hand och i samarbete med andra ämnen i kulturskolan.

Barnet ska ha fyllt 3,5 år eller ha motorisk mognad som en 3,5-åring för att få börja.

Dansmix

Med improvisation som metod utvecklas barnens egna rörelseuttryck. Barnen får utlopp för sin kreativitet, möter olika slags musik och lär sig skapa egna danser. Med satt material tränar vi grundläggande dansteknik i olika dansstilar. Detta gör vi i vår uppvärmning, genom hopp och stegsekvenser på diagonalen, träning vid balettstången, koreografiträning, danslekar, improvisationer med olika rörelsekvaliteter, piruetteknik och danskomposition.

Undervisningen sker till inspelad musik. Föreställningarna sker både i samarbete med ämnen i kulturskolan till levande musik och egna projekt.

Barn som har fyllt fem år eller har en motorisk mognad som en femåring får börja. Du kan välja Dansmix fram tills du fyller åtta år.

Jazzdans

Med improvisationer, danskomposition, mer ingående taktträning samt rörelsefrasering utvecklar vi det egna skapandet. Här dansar vi lyrical jazz och klassisk jazzdans, old school och new school streetjazz.

Vi lär oss mer ingående teknik genom uppvärmning, träning vid stången, piruetteknik, hoppteknik, stegsekvenser på diagonalen och satt koreografi samt lär oss bygga egna danser. Undervisningen sker till inspelad musik. Föreställningar görs både i samarbete med ämnen i kulturskolan till levande musik och i egna projekt.

Jazzdans kan du välja från att du fyllt sex år. Det finns Jazzdans steg ett, två, tre och fyra. Du har möjlighet att dansa fler gånger i veckan genom att välja fördjupningsspåret. (Fördjupningsspåret innehåller dansklasserna streetdans, jazzdans, balett/modernt samt danskomposition eller dansteknik.)

Streetdance

Streetdance är ett samlingsnamn för olika dansstilar som har sitt ursprung ifrån gatan. Här lär vi oss olika danstekniker inom streetdance. Genom att dansa Popping, Locking, Hip Hop, Breaking, Bugaloo med mera tränar vi olika uttryck. Varje dansstil har sin teknik och mimik. Genom improvisation och danskomposition gör vi egen koreografi, men tränar också satt koreografi när vi lära oss olika tekniker.

I denna klass tränar vi styrka, kondition, koordination såväl som uthållighet och smidighet i uppvärmningen, diagonal och stegkombinationer. Vi lägger vikt på det sceniska uttrycket i de olika dansstilarna. Undervisningen sker till inspelad musik. Föreställningar görs både i samarbete med ämnen i kulturskolan till levande musik och genom egna projekt.

Streetdance kan du välja från det att du fyllt sex år. Det finns streetdance steg ett, två, tre och fyra. Du har möjlighet att dansa fler gånger i veckan genom att välja fördjupningsspåret. (Fördjupningsspåret innehåller dansklasserna streetdance, jazzdans, balett samt danskomposition eller dansteknik.)

Övningstider för läsåret 2019 -2020

För schema för de olika dansgrupperna för danslinjen kontakta danspedagog Katja Knutson Liljedahl.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2020-06-09

Sidansvarig:

Jonathan Granefelt