Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Gitarr. Foto: Anna Sköld

Instrument

Att spela, sjunga och dansa tillsammans är det viktigaste som kulturskolan kan erbjuda. På musiklinjen finns det möjlighet att lära sig olika instrument och få sångundervisning.

Att få känna kamratskap med andra och dela aktiviteter med kompisar är viktigt när man växer upp. Samspelet med andra är det som skapar den bästa motivationen för att växa och utvecklas musikaliskt. Det skapar uthållighet och ökar viljan att lägga tid på övning. Övning ger färdighet, som vi alla vet.

Därför ingår det i kursen för alla instrumentalelever att de är med i en orkester eller ensemble, grupp, kör redan från första undervisningsåret. Vi utgår alltid från varje elevs personliga förutsättningar och försöker skapa en lekfull stämning. Det är också viktigt att alla elever deltar, lyssnande eller spelande, i de obligatoriska konserter och uppspelningar som Kulturskolan arrangerar under läsåret. 

Instrumentinriktningar

Blockflöjt – för elever i åk 2

Grundspåret, som är frivillig verksamhet för elever i årskurs 1 och 2, ger en valmöjlighet – Blåsspår för åk 2, kulturskolans barnkör åk 1-2.

Blåsspår är en introduktionsundervisning i Kulturskolan som ger grunderna i instrumentkännedom, musikteori, rytmik, samspel och musiklek.
Grupper om 6-7 elever eftermiddag/kvällstid i kulturskolans lokaler, Fenix kultur- och kunskapscentrum.

I blåsspår introduceras eleverna i och ges en inriktning på träblås- och bleckblåsinstrument. I de flesta fall används blockflöjten som ett startinstrument för förståelse av notläsning mm

I kulturskolans barnkör sjunger vi härliga barnsånger, gör rörelser och har roligt tillsammans. I en del av programmet ingår att framträda på olika sätt i kommunen.  

Detta ska ge grunden för att sedan välja inriktning på instrument/sång i en fortsättning i årskurs 3.

Utvecklingsspåret – från åk 3

Inriktas mest på samspel – orkestrar, ensembler, grupper och stödjande undervisning i sång och på instrument för att kunna deltaga i samspelet.

Stråkinstrument

Som elev har du möjlighet att hyra ett instrument från Kulturskolan (fiol, altfiol och cello).

Kulturskolan i Vaggeryds kommun har stråklärare som arbetar aktivt med att utvidga ensemble- och orkesterverksamheten. Redan från början finns det möjlighet att utöver den individuella lektionen spela i grupp efter gehör och enkla noter, för att senare spela i Stråkorkestern. Att spela i grupp och få vara del i ett större sammanhang är viktigt både för elevens musikaliska och personliga utveckling.

Stråkeleverna ges möjlighet att uppträda vid olika slags konserter på hemorten under läsåret. Som extra inspiration för eleverna arrangeras ibland också speltillfällen och konserter i större sammanhang utanför kommungränsen.

Du kan välja: fiol (violin), altfiol (viola), cello eller kontrabas

Suzukifiol - från 5 år

Suzukimetoden innebär att man börjar spela ett instrument vid en så tidig ålder som 5 år, och lär sig då att spela genom att lyssna och härma. Man lär sig låtar, rytmer och musik genom lekar, sång och rörelse i grupp.

Föräldern är en viktig del i lärandet. För att kunna hjälpa barnet att öva hemma varje dag så är föräldern med på lektionerna. Det är också viktigt att lyssna på materialet hemma mellan lektionerna, då det är barnets möjlighet till att lära sig nya stycken.

Varje elev får en individuell lektion varje vecka på 20 minuter där föräldern är delaktig, och en grupplektion på kulturskolan varje vecka. Båda lektionerna är lika viktiga för barnets musikaliska och personliga utveckling.

Under perioden ditt barn går i suzukiundervisning, så kommer det också att utveckla ett antal övriga färdigheter, som inte endast har med musik att göra. Eget ansvar och att ha disciplin utvecklas i och med övning och deltagande i grupplektioner. Att musicera och leka tillsammans med andra barn ger varje barn en plats i det sociala sammanhanget och ökar samarbetsförmågan såväl som respekt för andra.

Blåsinstrument - från åk 3

Rekommenderas från årskurs 3.

Att spela ett blåsinstrument är roligt och lämpar sig bra för att spela tillsammans med andra.

Redan första eller andra året får du möjlighet att spela tillsammans med andra i en ensemble eller orkester. Vi ordnar både mindre och större uppspelningar under året då du får vara med och spela och inspireras av både äldre och yngre medmusikanter.

Blåsinstrumenten delas in i bleckblås- och träblåsinstrument.

Bleckblåsinstrument kallas alla instrument där tonen skapas genom läpparnas vibrationer mot ett munstycke. Bleckblåsinstrument kallas även mässingsblås- och brassinstrument.

 

Du kan välja följande bleckblåsinstrument: trumpet, althorn, baryton, trombon och bastuba.

Träblåsinstrument kallas alla instrument där tonen skapas med hjälp av enkelt rörblad (klarinett och saxofon) eller dubbelt rörblad (oboe och fagott) eller genom att luftstrålen bryts mot en kant, som på blockflöjt och tvärflöjt.

Du kan välja följande träblåsinstrument: blockflöjt, tvärflöjt, klarinett och saxofon.

Gitarr, elgitarr och elbas - från åk 3

Spela elgitarr: Foto: Bokinge bild

Rekommenderas från årskurs 3.

Du får lära dig ackord, spel efter noter och tabulatur. Vi spelar musik från olika genrer och stilar. Du får möjlighet att spela i en gitarrensemble och med andra instrument i olika grupper. Vi har regelbundna konserter där du har möjlighet att medverka.

Du får börja lära dig spela akustisk gitarr. Därefter väljer du mellan akustisk gitarr, elgitarr eller elbas.

Små nybörjargitarrer finns att hyra.

Piano och keyboard - från åk 3

barn spelar piano

Rekommenderas från årskurs 3.

Du får utveckla ditt pianospel oavsett om du är nybörjare eller har spelat tidigare. En förutsättning för att utvecklas är att ha tillgång till piano eller keyboard att öva på hemma. Ibland spelar vi i grupp tillsammans med andra pianister. För dig som spelat piano tidigare finns också möjligheten att vara med i vår orkester

Slagverk och trummor - från åk 3

Trummor

Rekommenderas från årskurs 3. 

När du spelar slagverk har du möjlighet att träna enskilt och i grupp. Samspel är något vi uppmuntrar, dels för att det är roligt och dels som en förutsättning för musikalisk utveckling. Undervisningen omfattar trumset, pukor, melodiskt slagverk och rytminstrument. Du bör ha tillgång till ett trumset att öva på. 

Sång

Tjej sjunger

I sångundervisningen får du möjlighet att utveckla din röst, enskilt och i grupp. Vi plockar fram ditt personliga uttryck i sången, utökar röstomfånget, tränar gehör och rytmkänsla. Här får du även lära dig grundläggande sångtekniker såsom andnings- och stödövningar. Du har också möjlighet att sjunga i en körensemble och tillsammans med andra instrument i grupper.

Grupper, orkestrar och ensembler

Blåsorkestern Hjulbandet - från åk 4

Vi övar måndagar kl. 17-17:40 på Kulturskolan.

Ledare: Anna Jorendal och Staffan Boberg

Stråkensemble - från 5 år

Du placeras av läraren i lämplig grupp.

Ledare: Kristin Tuomisto

Kulturskolans kör

Ledare: Ann-Sofie Claesson

Folkmusikgrupp

Folkmusikgrupp startar upp på kulturskolan i Vaggeryd hösten 2020!
Vuxna och unga i alla åldrar är välkomna på en kostnadsfri kurs som sträcker sig över hela året, och vi spelar folkmusik från olika länder.

I uppstart är det låtinlärning för melodiinstrument, och från och med v. 45 samlas alla instrument för att skapa musik tillsammans. 

Melodiinstrument och kompinstrument välkomna. Du bör ha grundläggande kunskaper på ditt instrument för deltagande. Meddela Kristin kontaktuppgifter och nivå på spel vid anmälan. 

Torsdagar kl. 17.30-18.30 i Vaggeryd, start v. 40

Kursen följer skolkalendariet - uppehåll vid lov och lovdagar
Lärare: Kristin Tuomisto, fiol

Maila din anmälan till kristin.tuomisto@vaggeryd.se

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2020-09-24

Sidansvarig:

Jonathan Granefelt