Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2023-04-20 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Länets första biståndsbedömda trygghetsboende invigt

Bandklippning

Socialnämndens Göran Tollbo (S) och Ann-Katrin Löfstedt (M) klipper bandet tillsammans med socialchef Lotta Damberg och områdeschef Marucs Pihl från socialförvaltningen.

13 april 2023 invigdes en ny verksamhet i Vaggeryds kommun. Kastanjen 3 på Furugården i Vaggeryd är kommunens, och hela länets, första biståndsbedömda trygghetsboende.

Riksdagen beslutade i november 2018 att ge kommunerna möjlighet att inrätta biståndsbedömare trygghetsboende: ”En särskild boendeform för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskat isolering. Kommunens ansvar för hälsosjukvård i särskilda boendeformer ska inte omfatta biståndsbedömt trygghetsboende”.

- Vi, den dåvarande socialnämnden, var rätt snabba på att anamma den nya boendeformen. De kriterier som gäller för denna boendeform passade Vaggeryds kommun perfekt. Vi såg alla en rejäl möjlighet i denna boendemiljö och även som ett viktigt komplement till de andra boendeformerna, säger socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M).

Enligt kommunens Äldreomsorgsplan så ser boendekedjan ut ungefär så här: Du bor i eget hus bostadsrätt eller hyreslägenhet. Nästa steg kan vara att du, med ålderns rätt, beslutar dig för att flytta till ett trygghetsboende. Med hjälp av hemtjänsten kan du bo kvar där under en relativt lång tid.

- Ännu lite senare i livet, och detta vet vi, kommer känslan av ensamhet och isolering. Om du uppfyller våra kriterier så kanske vårt biståndsbedömda trygghetsboende kan vara ett bättre boendealternativ. Och då får du flytta hit till Furugården, till Kastanjen, eller i framtiden Linden, säger Ann-Katrin Löfstedt.

På din ålders höst eller då livet blivit skörare ansöker du om en plats på särskild boende, eller som det står i riksdagens beslutsform: ”Om den äldres behov blev mer omfattande bör han eller hon motiveras till att flytta till ett boende som bättre svara mot det aktuella behoven“.

- Det är precis därför som vi idag inviger Kastanjen 3. Vårt första biståndsbedömda trygghetsboende. Ett centralt placerat boende, men även nära skog och natur, säger Ann-Katrin Löfstedt.

Hela våningsplanet är nyrenoverat med lägenheter och stora gemensamma ytor. Det är socialnämndens intention att hela Kastanjen 3 ska skapa goda relationer samt ett tryggt och säkert boende för kommunens medborgare.

Gemensamhetsutrymmen.

Generösa nyrenoverade gemensamma ytor för social samvaro på det nya biståndsbedömda trygghetsboendet på Furugården i Vaggeryd.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell