Huvudmeny

Porträttbild på Reshat

Uppleva och göra

twitter

En dagsutflykt till Åker med omnejd

Vi packade bilen full med mat, fika och extrakläder och styrde kosan mot Åker i sydvästra delen av Vaggeryds kommun. När jag frågade runt bland kollegor och vänner efter tips att göra i och kring Åker var det några som höjde på ögonbrynen Vad finns det där som är så speciellt? En hel del visade det sig. Vi hade en fantastisk dag!

Text och foto: Lina Larsson

Vårt första stopp blev Långasjöns badplats strax väster om Åkers by. Vid vårt besök var det en ganska kall och blåsig marsdag så isen låg kvar närmast stranden och hade skapat häftiga isvågor. Is är ju till för att brytas och krossas tyckte barnen som aktiverade sig medan vi vuxna lagade lite lunch. Det blev pasta med köttbullar lagade på stormköket tillsammans med smarriga mackor med varmrökt lax. Hit kommer vi gärna tillbaka en varmare sommardag! Vid Långasjöns badplats finns det en härlig sandstrand, gräsmatta att ha filten på omgivande tallskog som ger skugga samt en grillplats och toalett.

 Nästa stopp blev Åkers by där vi beundrade den mäktiga kyrkan som uppfördes mellan 1843-1845. Vid restaureringen av kyrkan hittades grundmurarna efter en 1600-tals kyrka samt spår av vad som kan vara en ännu äldre träkyrka. Vi kunde känna historiens vingslag och det infann sig ett slags lugn hos både oss och barnen när man vandrar runt på kyrkogården och läser på gravstenarna.

I Åkers by står det en lång rad med små röda hus. Barnen blev genast nyfikna på vad det kunde vara och det visade sig vara kyrkstallar från 1863. Vanligen var det 3–4 bönder som tillsammans uppförde ett kyrkstall där hästar, seltyg och åkkläder kunde förvaras när man var i kyrkan på gudstjänst. Kyrkstallarnas virke tillverkades hemma på gården där huset också byggdes upp, innan det plockades ner och fraktades till kyrkan för att monteras upp igen. Vi vuxna imponerades av dåtidens byggkonst och hårda arbete medan barnen försökte kika in i springorna i hopp om att få se en häst. Kyrkstallarna i Åker är ovanligt väl bevarande men också ovanliga för att de är så små, fristående och har en ingång på gaveln. Väl värda ett besök!

Följer man byvägen genom Åker så går man igenom en allé av björkar. Alléer är skyddsvärda både ur natursynpunkt då de äldre träden är värdefulla för många djur och växtarter. De är också värdefulla ut ett estetiskt och kulturhistoriskt perspektiv då de visar hur landskapet har förändrats och påverkats. I slutet av allén ligger Åkers hembygdsgård med en informationsskylt med intressant historia om platsen allt från sockenstugor och smedjor till fylleslag och lagade stenkors. Hade det inte varit så kallt så hade vi gärna intagit vårt kaffe här men vi valde att åka vidare.

Sista stoppet på dagens utflykt gick till den del av Store mosse nationalpark som ligger inom Vaggeryds kommun. Vi parkerade bilen vid en parkeringsplats ute på Häradsö och började vandra på den markerade leden ”strandstigen”. Första biten gick genom tät ungskog av gran och vi undrade lite om vi hamnat fel, men helt plötsligt så öppnar skogen upp sig och vi möts av vidderna av Store mosse. Barnen får full fart i benen och springer fram på den slingrande stigen, spängerna och de små broarna över bäckar. Det var inga problem att ta sig den 1,5 km långa slingan ut till rastplatsen och utsiktstornet. När vi klättrar upp i utsiktstornet så får vi syn på två stora kungsörnar som mäktigt cirkulerar över vattnet längre ut på mossen. ”Ta kort, filma!” ropar barnen och jag gör ett försök, men det syns inte så bra på håll. Det är helt enkelt något som behöver upplevas på plats. Ute på mossen såg vi också tranor och svanar och hade vi haft kikarna med så hade vi kanske sett fler fåglar. Vi är helt ensamma här ute på mossen. Vindens sus är det enda som hörs när vi traskar tillbaka till bilen. Det är vackert, storslaget och helt klart en dold pärla som vi gärna besöker igen.

Publicerad: