Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2022-02-22 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Nystartade företag i Vaggeryds kommun, aktiebolag och enskilda näringsidkare. Mellan under 2021 startade 87 nya företag, jämfört med 2020 där samma siffra är 54. Källa: Bolagsverket.

Stort uppsving på nystartade företag i Vaggeryds kommun

Antalet nystartade företag har rusat i höjden i Vaggeryds kommun. Företag inom handel och tjänster i synnerhet.

Sett till hela GGVV-regionen, (Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd, Värnamo), sticker Vaggeryds kommun upp med en snabb ökning mellan åren 2020 och 2021. Även Gnosjö har haft en sådan utveckling.

En stor del av de nystartade företagen har sökt sig till Elin Ohlsson, affärsutvecklare på Science Park i Vaggeryd, för att få kostnadsfri stöttning i sin uppstart. Elin spekulerar i vad ökningen kan bero på;

”Under pandemin har resor och fester uteblivit och tempot i livet gått ner för väldigt många människor. Det kan ha inneburit att man har stannat upp, reflekterat över vad det är man vill, och beslutat sig för att försöka förverkliga en dröm man haft”, säger hon.

Elin Ohlssons uppfattning delas av Tommy Sjögren som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen. Han menar även att Vaggeryds kommun är en ort där egenföretagandet ligger nära till hands.

"Just Vaggeryd är en betydande del av entreprenörsregionen - det finns i vår DNA-sträng att man vill vara sin egen och styra sitt eget liv". säger han.

Handel och tjänster har ökat

I Vaggeryds kommun finns omkring 1700 aktiebolag och enskilda näringsidkare. Omkring 530 av dem återfinns inom branschen jord- och skogsbruk och 173 av dem består av handelsföretag.

Branschfördelning alla företag i Vaggeryds kommun

Branschfördelning alla nystartade företag 2021 i Vaggeryds kommun

När vi tar en närmare titt på vilka företag som har startat under 2021 hittar vi lika delar inom jord- och skogsbruk som inom handelsbranscher. Bland handelsbranscher kan nämnas ett antal företag inom postorder och e-handel.

Även kategorin ”Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik” ser ett förhållandevis högt antal nystartade företag jämfört med hur branschfördelningen i Vaggeryds kommun ser ut idag.

Elin Ohlsson, affärsutvecklare på Science Park i Vaggeryds kommun.

Elin Ohlsson, affärsutvecklare på Science Park i Vaggeryds kommun.

Elin Ohlsson tror att det finns många idéer i Vaggeryd som väntar på att förverkligas.

”Vi vill att man kontaktar oss på Science Park så tidigt som möjligt i processen. Många kommer till oss väldigt tidigt i sin idé-fas för att få hjälp med att ta reda på om det finns ett kundbehov eller undersöka efterfrågan på det man vill erbjuda.”

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm