Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Bild

Tips för att minska matsvinnet

Ofantliga mängder mat slängs varje år helt i onödan. Matsvinnet är en tråkig miljöbov som alla kan hjälpas åt att minska.

Denna månad ger vi dig små tips om vad du kan göra för att minska matsvinnet där hemma.

Visste du att hela 19 kg ätbar mat och 26 kg dryck slängs varje år? Per person! Det är enorma mängder ätbar mat som kastas rakt ner i soporna. Med matsvinn räknas mat som har blivit för gammal, tillagats fel eller inte äts upp. Matavfall däremot är till exempel ben, kaffesump eller ananasskal och sådan mat vi inte kan äta.

Tips för att minska matsvinnet

För att minska matsvinnet finns det mycket som du som privatperson kan göra, här kommer några tips!

Tips #1: Titta, lukta, smaka!

Bäst före datum på produkter är inte samma sak som sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdatum innebär att produkten kan vara farlig att äta. Bäst före datum däremot är en rekommendation från producenten men många produkter smakar alldeles utmärkt även efter att bäste före datum har passerat. Titta, lukta och smaka!

Tips #2: Frys in mer

Frys in sådant som håller på att bli dåligt. Hackade örter, citronsaft, mjölk och brieost går alldeles utmärkt att frysa och plocka upp när du behöver det! Eller tänk dig frysta kaffebitar till sommarens iskaffe eller chokladbollsbaket.

Tips #3: Bruna bananer är bra bananer

Bruna bananer kan bli bananglass eller användas till en god smoothie.

Tips #4: Pigga upp ledsna grönsaker

Trötta grönsaker kan bli som nya om du lägger dom en stund i iskallt vatten. Prova annars att riva ner ledsna rotfrukter i olika soppor eller grytor, de smakar minst lika bra.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson