Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Vedeldning

Vedeldning

Det finns många olika sätt att värma upp sin bostad på. Många väljer att elda med ved, antingen i någon form av panna , en öppen spis eller braskamin. Det är viktigt att du eldar rätt, så att inte grannarna störs av röken.

Att använda sig av braskaminer, kakelugnar, vedspisar och liknande är olämpliga för daglig uppvärmning eftersom de släpper ut för mycket föroreningar.  De är främst avsedda för så kallad trivseleldning – eldning under högst 4 timmar, max 2 gånger i veckan. Eldning utöver detta räknas som uppvärmning. Du bör välja värmepanna för ved eller pellets om du vill värma upp ditt hus.

Här följer några råd:

  • Underhåll din eldstad och sota regelbundet.
  • Använd inte ved som är grövre än 15-20 cm.
  • Randbarka veden med motorsåg redan vid fällning och kvistning samt klyv veden så snart som möjligt (för kortare torktid).
  • Lagra veden utomhus, luftigt och skyddat för regn (under tak) i minst ett år, sedan inomhus i några veckor innan användning.
  • Lagra inte veden under presenning. Då kan den vid användandet till och med vara fuktigare än vid uppläggningen. Alltför fuktig ved ger sämre förbränning och mer skadliga utsläpp, samt ökar risken för sotbrand.
  • Utsläppen av luftföroreningar är störst i början av eldningsfasen och varje gång du lägger in mer ved. Försök därför att snabbt få ordentlig fyr och hög temperatur med hjälp av torra stickor, papper och finhuggen ved.
  • Se till att där finns en ordentlig glödbädd när du fyller på vedmagasinet. Stapla vedträna så att ett litet mellanrum bildas mellan dem för ordentlig luftinblandning.
  • Titta på röken som kommer ur skorstenen. Den visar om du eldar fel. Röken ska inte vara svart/mörkgrå eller gulaktig, utan vit på vintern och nästan osynlig under sommaren. Askan i kaminen ska vara ljusgrå och flyktig.
  • Stryp inte lufttillförseln för mycket (pyreldning). Om lufttillförseln är dålig ökar utsläppet av skadliga ämnen.
  • Eldning med hushållsavfall, till exempel förpackningar, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjuden.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast granskad:

2017-09-01

Sidansvarig:

Jenny Tibell

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision