Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Missfärgat vatten

Det händer någon gång då och då att fastigheter med kommunalt dricksvatten drabbas av att vattnet blivit grått eller svart.

Anledningen är att vattnet innehåller små mängder med mangan. Mangan är ofarligt men det gör att vattnet blir otrevligt att dricka. Ibland är vattnet mer rostfärgat och då är det järn som kommit i vattnet. Järn är inte heller farligt att få i sig i. Järn och mangan förekommer naturligt i marken i de flesta grundvattentäkter.

Vaggeryd

Här är järn- och manganhalterna små och man kan använda en brunn i flera år utan att det hittas något järn eller mangan vid en vattenanalys. Ibland har järn eller mangan ändå upptäckts vid en analys och därför har brunnar stängts efterhand.

Detta gör tekniska kontoret åt problemen

Får vi meddelande om att någon fastighet har drabbats åker vi omedelbart ut och spolar huvudledningen mittför den drabbade fastigheten. Den som spolar kontaktar den som klagat och vi följer upp varje ärende. Driftstörningsrapport skrivs.

Vi luft-/vattenspolar ledningsnätet med vissa intervall. Det är en omfattande åtgärd där alla inkopplade fastighetsägare blir påverkade (kostar mycket pengar - nästan 1 milj. för hela Vaggeryd).

Ett vattenverk (för att rena vattnet från järn och mangan) ska byggas i Vaggeryd. Provborrningar, provpumpning o.s.v. pågår. Om allt går utan problem kan ett vattenverk stå klart inom ett par år.

Upptäcker du att ditt vatten blivit grått eller rostfärgat ska du meddela tekniska kontoret detta så kommer personal ut till dig och renspolar ledningarna närmast din fastighet.

Felanmälan vatten och avlopp: Under kontorstid: 0370-67 80 00 (växel)
Övrig tid: Kommunal felanmälan genom SOS Alarm 036-13 71 55

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2016-09-21

Sidansvarig:

Simon Hjälmarö

Kontakt

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler kontaktuppgifter

Org.nr: 212000 - 0522

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision