Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2020-07-15 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Liten flicka visar en groda på fingret.

Miljötips september – Fyra sanningar om plast

Plasten är på många sätt ett fantastiskt material. Den finns bland annat i våra datorer, kylskåp och i mycket av vår sjukvårdsmateriel. Men plasten kan också skapa problem eftersom plastens byggstenar och tillsatsämnen kan vara farliga och att de ofta läcker ut under plastens livstid och sprids.

Fyra sanningar om plast:

Plast finns överallt

Titta omkring dig där du sitter eller står just nu. Hur många saker kan du se som är helt eller delvis gjorda av plast? Chansen är stor att du inte orkar räkna färdigt. Plast finns i förpackningsmaterial, plastpåsar, din dator, telefon, köksapparater, kläder, skor, golv, knappar, små detaljer överallt. Det är ett tecken på hur många varianter av plaster som finns, och hur beroende vi är av materialen.

Plast är inte ett material, det är flera olika

När vi pratar om ”plast” menar vi egentligen en stor grupp av olika material. De kan ha väldigt varierande egenskaper: vara hårda och starka som i en cykelhjälm, eller mjuka och böjbara som i en plastmatta. Det plast har gemensamt är att det är lätt, oftast billigt, rostfritt och isolerande.

Det finns plast som kan brytas ner i naturen

Man tänker att plast är tillverkat av olja, men det kan även komma från andra källor. Förnyelsebara råvaror som stärkelse, mjölksyra eller etanol från sockerrör kan också bli till plast. De typerna kallas för bio-plast.

Plastproduktionen ökar hela tiden

Plastproduktionen har ökat enormt sedan 50-talet och nu skapas 280 miljoner ton plast per år. Av all denna plast används cirka 40 procent till engångsprodukter, till exempel matförpackningar och plastpåsar.

Hur kan du minska plastanvändningen?

  1. Minska användandet av engångsprodukter i plast, ungefär 40 % av all plast används till engångsartiklar.
  2. Återvinn din plast, så kommer plasten till nytta flera gånger.
  3. Vädra dina kläder istället för att alltid tvätta. Syntetiska kläder framförallt fleece släpper ifrån sig stora mängder mikroplaster när de tvättas.
  4. Undvik att värma plast eftersom plasten kan släppa ifrån sig skadliga ämnen när den blir upphettad.
  5. Se upp med plastleksaker som kan innehålla skadliga ämnen såsom PVC-plast och ftalater. Sedan 2007 finns nya EU-regler för vad leksaker får innehålla så det är främst de gamla leksakerna som du behöver hålla koll på.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson