Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2020-08-10 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Löktrav.

Miljötips juli – 5 tips för en hälso- och miljösmart grillning

På sommaren är det högsäsong för att grilla. Men vad stoppar vi i och på grillen egentligen? Här kommer 5 tips på hur du grillar bäst för dig, miljön och klimatet.

1. Tänd grillen med tändpapper eller tändkuber

Tändvätska görs nästan uteslutande av fossila oljeprodukter. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Använd istället en eltändare eller tändpapper märkta med Bra Miljöval. Tändpappret är fritt från såväl giftiga ämnen som fossilbränslen, och finns att köpa i vanliga matbutiker.

2. Använd grillkol märkt med Bra Miljöval

Var noga med vilken grillkol du köper. Icke-miljömärkt grillkol kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning i länder med avskogningsproblem, och kan innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den Bra Miljöval-märkta grillkolen innehåller inga farliga kemiska tillsatser och kolet kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur. Tillverkningsprocessen är energieffektiv och baserad på förnybar energi istället för fossilbränslen

3. Hellre kolgrill än gasolgrill

Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet mer än grillkol när den förbränns.

4. Skippa engångsgrillen

Engångsgrillen innehåller paraffin, men den största miljöboven är aluminiumformen där det åtgår mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Om du trots allt använder en engångsgrill, se till att metall-delar hamnar i metallåtervinningen!

5. Grilla ekologiska grönsaker och välj ekologiskt eller svenskt naturbeteskött

Genom att göra medvetna matval så kan du göra en insats för naturen och klimatet. Testa gärna att grilla svenska ekologiska grönsaker som är i säsong och komplettera med en bit svensk, ekologiskt kött om du känner för det. Om du använder aluminiumfolie vid grillningen - glöm inte att slänga denna i återvinningen för metallförpackningar!

Källa: Naturskyddsföreningen

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson