Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2020-08-31 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Löktrav.

Miljötips augusti – Hållbart med och utan blast

I augusti börjar skördetiderna på allvar och det finns färska svenskodlade rotsaker att välja på i butiken eller i den egen odling. Men vilka delar av grönsaken kan du äta egentligen och hur håller de bäst?

Förvaring av rotsaker

  • Rotsaker förvaras bäst utan blasten på eftersom blasten tar näring från rotsaken. Klipp av blasten så nära rotsaken som möjligt utan att skada själva roten.
  • I luftiga plastpåsar. Den relativa luftfuktigheten får gärna vara så hög som 100%. Palsternacka behöver det extra luftigt eftersom det lätt kan uppstå röta.
  • Långt ner i kylskåpet. Mät gärna med en termometer var det är som kallast.

Blasten - en bortglömd delikatess

Visste du att blasten på många grönsaker går bra att äta och vissa är en riktig delikatess? Här kommer exempel på olika blastgrönsaker där du kan äta blasten.

1. Morotsblast

Morotsblast går fint att äta – och går att använda ungefär som persilja. Men använder du för mycket kan smaken upplevas något besk. Testa att mixa ihop morotsblast, vitlök, olja och citron till en gremolata eller puré – smakar utmärkt till exempelvis kyckling.

2. Rödbetsblast

Färska små blad från rödbeta är smakrika och delikata att ha i en sallad. Eller fräs dem i olja och vitlök som ett läckert och enkelt tillbehör till vilken rätt som helst. Även stjälkarna smakar gott om du kokar dem lätt. Tänk dock på att barn under ett år ska inte äta rödbetsblast, eftersom det innehåller nitrat vilket små barn är känsliga för.

3. Blomkålsblast

Blomkålens välsmakande gröna blad går utmärkt att äta! Koka dem lätt eller använd i en soppa eller en gratäng.

4. Purjolöksblast

Använder du bara den ljusa änden av purjon? Synd – för den mörkgröna delen är ofta mer smak- och vitaminrik och en perfekt ingrediens i soppor – eller gratinerad i ugn!

5. Broccoliblad

Bladen som sitter på broccolistjälken är fina att ha i matlagningen. Naturligtvis ska du använda även själva rotstocken.

6. Stjälkselleriblad

De ljusgröna bladen på selleri är en riktigt fin krydda till salladen! Eller som krydda i en frisk grönsaksdipp!

7. Vitlöksblast

Sätt några vitlöksklyftor i jorden inomhus i kruka. Placera krukan ljust, varmt och vattna. Inom kort kan du skörda fantastisk blast med mild vitlöksblast – delikat att klippa smått över maten!

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson