Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2021-04-14 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Montering av fiberduksramar som används föra att bekämpa Sjögull i Hokaån.

Fiberduk ska bekämpa sjögull i Hokaån

Vaggeryds kommun har påbörjat bekämpningen av den främmande och invasiva arten sjögull i Hokaån i Hok. Svart fiberduk uppspänd på aluminiumramar flyter ute på vattnet och överlappar flytande duk längre in vid strandkanten. Tanken är att denna konstruktion av fiberduk ska hindra solljus från att ta sig ner till vattenväxten sjögull som då dör ut.

– Det har visat sig vara väldigt effektivt att bekämpa sjögull genom att döda ljuset, säger Peter Karlsson som har arbetat med metoden i över åtta år och befann sig denna dag i Hok för att hjälpa till.

Konstruktionen täcker totalt 500 m² av Hokaåns vattenyta nedanför campingen i Hok. De stora aluminiumramarna på 3x3 meter har monterats ihop till ett stort sammanhängande flak direkt på plats. Personal på land såväl som i roddbåtar har sedan med hjälp av rep dragit den lösa fiberduken samt ramflaket till rätt position på vattnet och förankrat det. Nu kommer allt att ligga kvar fram till hösten då tekniken förhoppningsvis visar sig ha varit så effektiv att den sjögull som nu finns i ån har försvunnit.

Metoden med att använda fiberduk för att döda sjögull kallas för "Tingsrydsmetoden" och  Vaggeryds kommun genomför denna instats med hjälp av bidrag från Länsstyrelsen.

Sjögull i Vaggeryds kommun

Sjögull har upptäckts på flera platser i Jönköpings län. I Vaggeryds kommun finns den förutom i Hokaån även i Hokasjön. Arten är en vattenväxt som liknar näckrosen men har runda blad och gula blommor. Den lägger sig som en matta på vattenytan och hindrar därigenom solljuset från att nå det liv som finns under ytan. Det leder till att arter som finns i vattnet dör och att ekosystem påverkas.

Fakta om främmande och invasiva arter:

I Sverige finns idag mer än 2000 främmande arter och drygt 400 av dessa är invasiva. Sjögull, parkslide, blomsterlupin och spansk skogssnigel är några arter som är invasiva.

Invasiva arter är ett hot för den biologiska mångfalden och människans hälsa.

Många främmande arter har kommit till Sverige via ett ökat resande och handel.

Om du upptäcker en invasiv art ska du rapportera in den till invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.

Källa: Länsstyrelsen i Jököpings län och Naturvårdsverket

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Linda Viskic