Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2022-09-19 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Bild på en humla som pollinerar

Miljötips mars – Hittar du vårens första humla?

Nu är det ganska kallt och på vissa ställen ligger snön kvar på marken. Men när snön smälter dröjer det inte längre förrän humlorna dyker upp. Först att vakna är drottningarna.

Forskarna vid Lunds universitet behöver hjälp av allmänheten för att få in rapporter om vårens första humlor. Forskarna undersöker hur humlorna påverkas av en allt tidigare vår.

Minskar både i antal och artmångfald

De pollinerande insekterna minskar både i antal och i artmångfald, alltså att antalet olika arter av humlor minskar. En av anledningarna är att marken brukas allt mer intensivt. En utveckling som exempelvis kan påverka vår framtida matproduktion, då de flesta vilda växter och många grödor behöver pollinerare för att bilda frön och frukter.

De första humlorna om våren är alltid drottningar eftersom de är de enda humlorna som överlever vintern. Forskarna vill ha hjälp att få veta var och när de första, hungriga humledrottningarna syns runtom i landet.

Spana både i och utanför trädgården

Humledrottningen söker efter blommor både i skog, gräsmarker och trädgårdar där hon samlar pollen och nektar. Extra viktiga miljöer i början av våren är blommande träd och buskar, som sälg, hagtorn och fruktträd.

Hur känner du igen en humla?

Humlor är större, rundare, och har tätare päls än både honungsbin och de flesta andra arter av vildbin (olika arter av solitärbin). Drottningarna är dessutom större än arbetarhumlor, särskilt på våren då arbetarna är extra små. Därför är det lätt att känna igen en humledrottning.

Visste du att det finns 39 olika humlearter i Sverige?

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson