Huvudmeny

Huvudgren:

Kommun och politik

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Mål 7 Hållbar energi

Globalt mål 7: Hållbar energi

Sverige har god tillgång till energi och har en relativt hög andel förnybar energi. Riksdagen beslutade 2018 om målet att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar till 2040, och att energianvändningen ska vara 50 procent mer effektiv år 2025 jämfört med 2005.

Kommuner och regioner är stora energianvändare men också stora energiproducenter. Som sådan kan man arbeta aktivt med att i upphandlingar ställa krav och i den egna produktionen se till att följa utvecklingen och använda den senaste tekniken. En omställning av energisystemet pågår genom fortsatt utbyggnad av förnybar energi och utfasning av fossila bränslen inom både elproduktion och fjärrvärme. Energisystemen och elnäten står inför nya utmaningar med varierande energiproduktion från vind och sol och ny efterfrågan på el från transporter, datacentra, industri och samhällsbyggande. Kommuner och regioner använder drygt 20 TWh energi, eller knappt fem procent av Sveriges energianvändning i sina verksamhetslokaler och allmännyttiga bostäder. Det finns en långsiktig positiv trend för energieffektivisering, samtidigt som mer kan göras i både befintliga och nya byggnader. Den regionala och lokala kollektivtrafiken använder ytterligare 4 TWh, där hela 87procent var förnybar energi år 2017

Det har kommit en ny regional klimat- och energistrategi för 2020-2030 som Vaggeryds kommun ställt sig bakom.

Även den regionala utvecklingsplanen RUS har betydelse för vad mål 7 kan innebära för Vaggeryds kommun där begrepp som energiintensifiering där tillväxten jämförs med använd energi kan göra det möjligt att följa utvecklingen utan att gå i konflikt med den planerade tillväxten.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell