Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2020-03-03 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Möbelhistorien i Vaggeryds kommun

Vaggeryds kommun har en lång historia av stark industri och invånare med entreprenörskap i blodet. Här har vi formats av vad den karga naturen hade att erbjuda och av våra förutsättningar med närhet till järnvägen och en lång tradition av gränslöst skapande.

På slutet av 1700-talet var tiderna tuffa för många av de som bodde i Vaggeryds kommuns trakter. Här fanns många soldater och tygarbetare på Skillingaryds skjutfält som hade bara anställning halva året – men under årets övriga månader fick de klara sig själva. Även lantbrukarna hade det tufft eftersom skördarna blev dåliga, så de fick också se sig om efter nya sysselsättningar att dryga ut matkassan med.

Med skogen, malmet, och Lagan runt knuten låg det nära till hands att börja smida och snickra. Smedjor och snickarbodar poppade upp i var och varannan gård i trakterna.

Vagnsindustrin började då att bli en viktig näring för oss i Vaggeryds kommun. Närhet till Lagans vattendrag underlättade för småfabrikerna. Trä- och snickeriindustrier och vagnssmedjor växte fram. Vagnstillverkarna byggde upp en försäljningsstrategi som liknar dagens moderna – med underleverantörer som skickade stora partier till sammansättningsfabriker långt hemifrån – och på så vis fick vår lokala vagnshjulstillverkning en ”skjuts på traven”.

Vaggeryds kommuns logotyp med vagnshjulet hämtar sin historia från den här tiden.

Under senare delen av 1800-talet började järnbruken slås ut. Även landsbygdens slöjdverksamhet genomgick stor förändring och övergick i industriell form. En av de första blev Stolfabriken i Hagafors 1863. Basmöbeln framför alla andra, pinnstolen, fick här sitt svenska utförande. Redan 1896 gick stolar på export bland annat till England.

När vagnstillverkningen såg sin tillbakagång låg det nära till hands att övergå till möbeltillverkning. Den långa kunnande inom hantverk som har gått genom generationer har gett upphov till vaggerydsproducerade möbler som än idag kan skymtas världen över.

Designern Yngve Ekström som grundade Swedese har bland annat genom sin "Lamino-stol" visat prov på god formgivning och skicklig produktionsteknik.

Hantverkskunnandet finns i bygdens möbeltillverkande företag än idag – var tredje industrijobb i Vaggeryds kommun har fortfarande koppling till möbelindustrin.

Och den där entreprenörskapsandan frodas också fortfarande. Bland annat är kursen i entreprenörskap är obligatorisk för alla elever som läser första året på gymnasieskolan Fenix.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm