Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2020-08-31 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Exempel på sådd äng vid bostadsområdet Tor i Vaggeryd.

Enkät till fastighetsägare med industrimark för pollination

Vaggeryds kommun arbetar för att bromsa utdöendet av vildbin, humlor och fjärilar som pollinerar våra grödor. Var tredje tugga mat vi tar är beroende av en pollinering, därför är minskningen av vildbin och andra pollinatörer i Sverige mycket allvarligt.

Varför är bin och andra pollinatörer akut utsatta?

Krisen beror på att binas livsmiljö har förändrats på ett sådant sätt att det blivit ont om både blommor och bomiljöer. Forskning visar att det finns fler arter på halvskötta och oskötta gräsytor än vad det gör på hårt klippta gräsmattor. Att klippa en gräsmatta 1-2 ggr per säsong istället för 20 ggr som är det vanliga för en gräsmatta, är dessutom billigare i drift.

Varför berör detta min verksamhet?

Industrifastigheternas gräsytor utgör en stor del av den gröna infrastruktur i kommunen. Vaggeryds kommun vill informera, ge en tankeställare och skapa ett intresse hos industrierna för våra bin. Det ska vara enkelt att hjälpa miljön, och i detta fall kan det vara så enkelt som att låta en del av fastighetens gräsmatta vara orörd. Att kunna visa upp sitt engagemang i natur- och miljöfrågor ger dessutom företaget extra konkurrenskraft och positiv publicitet.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm