Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Publicerad:

En man och tre kvinnor i blå vårdarbetskläder ser glada ut.

Mohamed El Mouani, Amanda Vahlin Radojicic, Lollo Engqvist och Gilma Estela Arroyave jobbar inom äldrevården i Vaggeryd.

Sommarjobb där du har en möjlighet att göra skillnad i människors liv

Är du nyfiken på hur det kan vara att sommarjobba inom vård och omsorg i Vaggeryds kommun? Hur ser verkligheten ut och kan det vara något för dig? Jag har träffat fyra engagerade undersköterskor som jobbar inom hemtjänsten i Vaggeryd, samt på Mejeriet i Skillingaryd

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mohamed och Amanda från hemtjänsten i Vaggeryd betonar den meningsfulla känslan av att vara en del av vårdtagarnas liv.

— Man får komma hem till olika vårdtagare och vara en del av deras liv. Vissa har inte så många anhöriga. Jag älskar att känna att jag gör nytta. Det är en härlig känsla när de blir glada när man kommer, säger Mohamed.

Amanda älskar den stora variationen i sitt arbete och den frihet som kommer med att vara ute mycket.

— Tiden går fort men det är inte så stressigt som många tror. Jag tycker om att man får så nära relation till brukarna. Att få prata en stund och förgylla deras dag en stund, svarar Amanda.

Lollo och Gilma på Mejeriet i Skillingaryd fokuserar på att vara en hjälpande hand och sprida glädje. Båda betonar det sociala inslaget i sitt arbete och känner stolthet över att vara en del av att förbättra sina brukares livskvalitet. Det goda samarbetet mellan olika befattningar och avdelningar är en stor trygghet och skapar en varm gemenskap.

Hur kom du på att du ville jobba här, vad var ditt första sommarjobb?

Amanda började på ett äldreboende i Jönköping efter att ha gått vård och omsorg på gymnasiet. Hon insåg snabbt att jobbet var meningsfullt och fortsatte arbeta extra på kvällar, helger och somrar.

Mohamed kom i kontakt med vården på en jobbmässa och insåg att det var enklare att söka jobb inom vården än lagerjobb. Efter sommarjobb inom vården så valde han att plugga vidare som undersköterska. Samtidigt med studierna så jobbade han extra som gjorde att han förstod ämnen bättre. Nu trivs Mohamed och han inte kan tänka sig att jobba med något annat.

— Mitt första jobb var inte alls inom vården, svarar Lollo. Jag började inom industrin med att packa skruvpåsar som 15-åring. Där var jag instängd hela dagarna. Efter några år tröttnade jag på enformigheten och fick jobb som personlig assistent. Men jag insåg att jag har ett större socialt behov och att jag passar bättre i ett större socialt sammanhang. Min dåvarande chef föreslog att jobba på serviceboendet, Furugården. Där fanns allt jag saknat och kände ”det här är min grej”. Varierade arbetstider, frihet, ena dagen inte lik den andra. Vilken skillnad att känna sig behövd än att montera kretskort. Jobbet är en så stor del av ens liv så det är så viktigt att känna arbetsglädje och det fann jag verkligen här.

Gilma visste tidigt att vården var rätt för henne. Hon började som vikarie och läste till undersköterska. Hon känner att hon gör ett viktigt och socialt jobb.

Varför tycker du att man ska söka sommarjobb hos er?

—Sommar är en fantastisk period att jobba här, bästa tiden på hela året. Det är sol och man är ute mycket. Våra brukare älskar att sitta ute, ta en promenad, fika eller gå och köpa glass. Ibland samlar vi flera avdelningar och går ut tillsammans, hälsar Gilma.

—Vill du ha ett meningsfullt jobb, känna dig behövd och få göra skillnad? Det är ett jätteviktigt jobb där ena dagen inte är den andra lik. Alla är så tacksamma och du får mycket tillbaka. Sprider du kärlek så får du kärlek tillbaka, hälsar Lollo.

—Många har fått intrycket att det är stressigt på hemtjänsten men jag tycker att det är mer roligt och fritt. Man är ute och kör, går, cyklar. Det är omväxlande och man blir inte trött. Att få sprida glädje till människor gör mig glad, hälsar Mohamed.

Amanda hälsar,
—Det är ett så meningsfullt jobb och lätt att få jobb efter att du jobbat på sommaren. Framförallt känslan att förgylla någons liv är en fantastisk känsla. Det är inte bara äldre som vi besöker, vi har även några yngre. Det hade varit roligt att få nya roliga kollegor. Vi har en härlig arbetsgrupp som ofta skrattar mycket i fikarummet när vi träffas. Vi är måna om varandra! Hoppas du vill bli en av oss!

Vill du ha ett meningsfullt jobb, känna dig behövd och få göra skillnad? Det är ett jätteviktigt jobb där ena dagen inte är den andra lik. Alla är så tacksamma och du får mycket tillbaka. Sprider du kärlek så får du kärlek tillbaka.

Faktaruta Särskilt boende och LSS:

Mejeriets vård- och omsorgsboende erbjuder ett eget hem med stöd, service och omvårdnad anpassat efter den enskildes behov.

På särskilt boende (SÄBO) bor kommunens äldre som inte har möjlighet att bo kvar hemma och/eller väljer att bo på särskilt boende för att det är en mer social och aktiv boendeform. Här ordnas aktiviteter som bingo, gympa, dans och mycket mer.

LSS är en boendeform som erbjuds till personer med omfattande och varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart ej beror på normalt åldrande.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Christin Henryd