Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Publicerad:

Innovation Camp på Fenix: Ungdomars idéer för framtiden

Under en intensiv dag med Innovation Camp på Fenix Kunskapscentrum presenterade Vaggeryds kommun tillsammans med näringslivschef Johan Thorsell en utmaning för skolans elever. Utmaningen löd; hur kan Vaggeryds kommun bli ännu mer attraktiv med ett ännu bättre företagsklimat om tio år?

Omkring 350 engagerade elever deltog i evenemanget som arrangerades av Ung Företagsamhet den 17:de oktober och efter att Johan Thorsell gett eleverna en bakgrund till utmaningen uppmanades de att brainstorma fram innovativa koncept.

Eleverna kastade sig in i uppgiften att utveckla idéer och affärsplaner. Till sin hjälp hade de jurygrupper bestående av företagare, kommunala beslutsfattare och andra med insikt i näringslivet. Dessa jurygrupper gav eleverna tips och idéer på hur de kunde vidareutveckla sina tankar och efter ett tag hade över femtio unika affärsplaner sett dagens ljus.

Av dessa valdes sedan åtta ut att få presenteras inför en samlad jurygrupp innan en slutlig vinnare korades. Det var en utmanande uppgift för juryn att välja en vinnare bland alla de fantastiska affärsplaner som presenterades men till slut lyckades man enas om att utse "Storstaden kommer till oss" som vinnare. En idé som Nellie Ekwurtzel, Najmo Aways, Molly Hansson och Wilma Lundgren tagit fram och som belönades med en check på femtusen kronor.

Storstaden kommer till oss

Vad går då "Storstaden kommer till oss" ut på? Jo, det konceptet bygger på att etablera olika tillfälliga pop-up-butiker för att ge mer liv och aktivitet i Vaggeryds och Skillingaryds centrum. Dessa butiker kommer att vara hyrda av olika handelsföretag, stora och små, under en begränsad tid. Nellie förklarar idén som "en nyckel till att uppmuntra företag att stanna i sin hemkommun istället för att alltid flytta till större städer i närheten. Vi tror att detta kommer att leda till fler företagsnyetableringar och locka människor att flytta till Vaggeryds kommun och stanna där."

Motiveringen från juryn löd; ’Något som fungerar här och nu. Något som fyller ett behov. Idag möter vi flera tomma affärslokaler. Detta kan skapa liv i centrum som inte konkurrerar med befintligt näringsliv utan adderar något nytt. Storstaden kommer till oss!’

En fantastiskt inspirerande dag fylld av kreativitet och spännande idéer från nytänkande ungdomar – så skulle man kunna summera den här dagen.

Vi hoppas att det inte dröjer länge till nästa!

Johan Thorsell på Fenix

Johan Thorsell, näringslivschef på Vaggeryds kommun, beskriver uppdraget för eleverna på Fenix.

Affärsplan för kommun to go

En av alla idéer som togs fram under Innovation Camp - Kommun to go!

Juryn i hårt arbete under Innovation Camp

Juryn begrundar en av alla fantastiska affärsidéer som presenterades under dagen.

Juryarbete

Inte lätt att välja bland alla goda idéer!

Johan signerar vinnarchecken

Femtusen kronor till vinnarbidraget!

Nyheter från vaggeryd.se/naringsliv

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Jennie Svensson